Resipi: Sedap Nasi goreng sambal hitam Pahang Jalan Sofia Zulkefle

Resipi: Sedap Nasi goreng sambal hitam Pahang Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Nasi goreng sambal hitam Pahang Jalan Sofia Zulkefle. Berkongsi resepi keluarga sambil menikmati keindahan alam semulajadi di Intan's Garden dengan kehijauan dedaunan, warna-warni bunga, kicauan burung-burung. Ok korang siapa yang ikuti saya di instagram saya ada jual Sambal Hitam Pahang yg sedap. video kalini saya akan makan nasi putih, telur goreng letak kicap. *sambal hitam tok ki pahang*. READY TO EAT 🌶 Ramadhan tiba ramadhan tiba , dengan ada nya sambal hitam ni akan menjadi penambah selera anda waktu sahur nanti 😍 tak payah gaduh nak bangun masak lauk untuk sahur dah , SAMBAL HITAM ni ready to eat.

Nasi goreng sambal hitam Pahang Makan dengan nasi hangat, ditambah tempe goreng dan ayam goreng, rasanya pasti nendang banget. A special sambal from the state of Pahang. It doesn't look appetizing being black, but for those of you who like having a sprinkling of spicy crispiness, you will enjoy this a lot on your rice and noodles! Anda boleh memasak Nasi goreng sambal hitam Pahang menggunakan 5 resepi dan 6 langkah. Inilah cara Anda memasak itu.

Resepi Untuk Membuat Nasi goreng sambal hitam Pahang

  1. Kemudian dari Minyak untuk menumis.
  2. Sediakan dari Bawang merah, putih (kisar kasar).
  3. Anda perlukan dari Sambal hitam (2 sudu or lebih).
  4. Sediakan dari Nasi putih (semangkuk kecil).
  5. Anda perlukan dari Garam.

I made this as a condiment with noodles and we piled it on. Sambal hitam merupakan pembuka selera yang cukup dikenali di Pahang Barat. Sambal hitam ini cukup unik dan hanya boleh ditemui di sekitar Sesuai dimakan dengan nasi untuk penambah selera anda, dicicah dengan ubi rebus juga sangat sesuai serta dicicah bersama lempeng, cekodok atau. Sambal hitam Pahang adalah resepi turun-temurun berasal dari negeri Pahang Darul Makmur yang amat popular dan digemari oleh kebanyakan penduduk negeri itu.

Langkah-langkah Pembuatan Nasi goreng sambal hitam Pahang

  1. Tumis bawang.
  2. Masukkan sambal hitam. Tumis.
  3. Masukkan ayam dan sayur kalau nak. Aku tak sempat dah nak tunggu ayam..
  4. Masukkan nasi. Goreng rata..
  5. Buh garam ikut rasa. Aku masukkan lebih sebab sambal yang aku beli tu tawar. Tawar tapi pedas. Aku buh 2 sudu ja pun rasa pedih perut..
  6. Gaul rata. Siap. Oh ya, lupa..aku masukkan sekali telur. Tolak nasi ke tepi sikit, goreng telur buat scramble. Pedas ngat sambal tu..

Bagi mereka yang berasal dari negeri Pahang tengah. Nasi Goreng Ikan Cili Tumbuk Ni Memang Sedap. Sambal pembuka selera yang terkenal di negeri Pahang. Ini cara paling mudah dan cepat untuk anda cuba buat sendiri sambal hitam Pahang dalam portion yang sedikit. Resep 'sambal goreng hati' paling teruji.