Resipi: Sedap Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle

Resipi: Sedap Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Anda boleh membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! menggunakan 14 resepi dan 6 langkah. Inilah cara Anda buat ini.

Resepi Untuk Membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

  1. Sediakan 1/2 cawan dari beras dikisar (xnak kisar pun boleh tapi saya kisar sbsb sy nak cepatkan proses memasak plus sy xde beras special untuk buat bubur).
  2. Kemudian 1 ulas dari bawang putih.
  3. Kemudian 1 dari inci halia dipotong nipis (2 potong).
  4. Sediakan 1 dari dada ayam (ikut sukatan nasi ya, kalu nak ayam lebih atas bubur boleh buat portion besar sikit).
  5. Sediakan 2 tbsp dari ginger garlic paste (kalu xde paste ready made boleh buat sendiri, just kisar bawang putih dgn halis sama amount kisar dgn minyak).
  6. Sediakan dari Untuk perasa -.
  7. Anda perlukan 1 dari ) garam.
  8. Anda perlukan 2 dari ) gula.
  9. Sediakan 3 dari )seasoning: boleh guna knorr/maggi cukup rasa terpulang ana yang ada kat rumah.
  10. Sediakan 4 dari ) Kicap golden mountain dari thailand.
  11. Kemudian 5 dari ) Minyak bijan.
  12. Anda perlukan dari Garnish.
  13. Anda perlukan dari Chili flake/cili powder.
  14. Sediakan Daun dari bawang.

Langkah-langkah Pembuatan Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

  1. Basuh beras macam biasa, masukkan air kuantiti air ikut beras ya sesuai untuk buat bubur. Ketuk bawang putih dengan 1 potong halia tadi then masukkan dalam peruik bubur. Biarkan sampai masak, if perlu tambah air sila tambah ikut kesesuaian ya. Bila bubur dah ready, masukkan perasa (garam, gula, seasoning and kicap golden mountain). Untuk semua perasa ni ikut lidah sendiri ya. Kalu suka manis letak la gula banyak sikit, kalu ikut resepi asal mcd pakai seasoning maggi cukup rasa je separuh cawan..
  2. Tapi tak sedap, plain maka saya derhaka sikit. So bila dah letak perasa biar atas api dalam 10-15 minit lagi then ready. Untuk ayam, potong isi tu nipis2 slice ya. Lepas tu perap dengan ginger garlic paste and 1 potong halia tu. Nak sedap perap lama sikit minimum sejam. Then rebus ayam tu dengan bahan perapan tu. Dah masak, carik isi ayam tu halus-halus..
  3. Dah siap rebus, ceduk nasi bubur dalam mangkuk. Tuang minyak bijan atas bubur then tabur isi ayam yang kita carik tadi. Lepas tu tabur lah chili flake/cili powder dengan daun bawang tu. Then siappppp.....
  4. Selamat mencuba!.
  5. .
  6. .