Cara termudah Bersedia Sedap Set Nasi Minyak Simple Jalan Sofia Zulkefle

Cara termudah Bersedia Sedap Set Nasi Minyak Simple Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Set Nasi Minyak Simple Jalan Sofia Zulkefle. Cara memasak nasi minyak yang enak dan mudah! Ini adalah resipi masakan nasi minyak yang diajar oleh mama saya. Resipi ini mudah saja - selalunya, saya akan.

Set Nasi Minyak Simple Kami sebenarnya memasak nasi minyak dan set ayam masak merah sebanyak dua kali. Pertama pada hari raya kedua untuk hidangan kami sekeluarga dan kedua pada hari raya kelima sewaktu kunjungan raya, besan kami Dato' Setia Salehuddin dan keluarga. Set Nasi Minyak di atas ini Amie punya! Anda boleh memasak Set Nasi Minyak Simple menggunakan 42 resepi dan 5 langkah. Inilah cara Anda memasak ini.

Resepi Untuk Membuat Set Nasi Minyak Simple

  1. Sediakan dari 🥘Gulai Daging: *bahan kisar.
  2. Sediakan 1 kg dari daging (potong lebar).
  3. Sediakan dari Rempah kasar (kayu manis,bunga lawang,biji pelaga).
  4. Kemudian 3 dari inci halia*.
  5. Sediakan 3 dari inci lengkuas*.
  6. Anda perlukan 1 dari biji bawang merah besar*.
  7. Sediakan 4 ulas dari bawang putih*.
  8. Sediakan 3 dari biji cili kecil*.
  9. Kemudian 3 dari sb cili kering kisar.
  10. Kemudian 1 dari btg serai diketuk.
  11. Sediakan 3 dari sb rempah gulai masak cap Bunga Ros.
  12. Sediakan 3 dari sb rempah gulai cap Bunga Ros.
  13. Kemudian 5 dari biji kentang dibelah empat.
  14. Sediakan 2 dari sb kerisik.
  15. Sediakan 1/2 kg dari santan.
  16. Anda perlukan 1/2 keping dari gula manisan.
  17. Anda perlukan 1/2 cawan dari air asam jawa (drpd 2 sb asam jawa).
  18. Sediakan dari Gula dan garam secukup rasa.
  19. Anda perlukan dari 🍚Nasi Minyak.
  20. Anda perlukan 4 cawan dari beras (Basmathi)/8 cawan beras biasa.
  21. Anda perlukan dari Rempah kasar (kayu manis,bunga lawang,biji pelaga) dilebihkan supaya nasi lebih wangi.
  22. Kemudian 4 dari sb minyak sapi.
  23. Sediakan 3 dari sb butter.
  24. Kemudian 1/2 dari biji bawang merah besar kisar.
  25. Anda perlukan 1/2 dari inci halia kisar.
  26. Anda perlukan 3 ulas dari bawang putih kisar.
  27. Kemudian 2 helai dari daun pandan disimpul.
  28. Kemudian 1/2 dari st serbuk kunyit.
  29. Sediakan 1/2 tin dari susu cair.
  30. Sediakan 3 dari sb susu pekat (kalau nak rasa nasi manis2 lagi, boleh tambah susu pekat lebih sikit).
  31. Anda perlukan dari Air secukupnya untuk memasak nasi.
  32. Sediakan dari Kismis.
  33. Kemudian dari Kacang peas.
  34. Anda perlukan dari 🥒Acar/Jelatah Simple.
  35. Sediakan 2 batang dari timun (buang pulur,potong memanjang).
  36. Kemudian 1 batang dari carrot (potong memanjang).
  37. Anda perlukan 2 dari biji cili besar merah (potong bulat halus2).
  38. Sediakan 3 ulas dari bawang merah kecil (dimayang).
  39. Sediakan 2 ulas dari bawang putih (dimayang).
  40. Anda perlukan 2 dari sb gula (@ secukupnya).
  41. Anda perlukan 8 dari sb cuka (@ secukupnya).
  42. Anda perlukan 1 dari st garam.

Acar Mentah, pelengkap hidangan untuk seimbangkan rasa! Untuk aroma yang lebih memikat, Amie tambahkan hirisan kulit limau kasturi. Open order SET NASI BRIYANI LUNCH / DINNER esok ‍ Nasi briyani (B.eras basmathi extra panjang), ayam masak merah, kuah kari, timun & papadom dengan harga. Sebut nasi minyak terus rasa terliur.

Langkah-langkah Pembuatan Set Nasi Minyak Simple

  1. Gulai daging: Tumis rempah kasar, bahan kisar, rempah gulai masak dan rempah gulai sehingga pecah minyak. Masukkan gula manisan dan gula pasir. Masukkan daging dan masak sehingga air daging kering sedikit. Kemudian masukkan air asam jawa, serai, kentang dan santan. Masak sehingga daging empuk..
  2. Masukkan kerisik. Masak sedikit lagi sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Perasakan dengan garam. (Uchu guna pressure cooker je..masuk je semua bahan, set 20 minit. Kemudian guna mode stir fry untuk pekatkan sikit kuah. Uchu mmg nak cepat aje..).
  3. Nasi minyak: cairkan minyak sapi dan butter dalam periuk nasi. Tumis rempah kasar dan bahan kisar. Masukkan beras yang telah dibersihkan dan ditos. Goreng sedikit beras. Masukkan susu cair, susu pekat dan air sehingga mendapat paras sukatan yang dikehendaki. Masukkan daun pandan.(Kalau guna basmathi, nisbah beras kepada cecair 1:1,susu cair dan air termasuk dalam cecair tu sekali tetapi bahan minyak tidak termasuk). Masak nasi..
  4. Dah siap, alihkan periuk nasi daripada tungkunya supaya tak berkerak,taburkan kismis dan kacang peas, dan biarkan dulu dalam periuk selama 10 minit baru la dikacau berhati2 supaya nasi tak patah/hancur. (Uchu tak letak kismis, kacang peas dan bawang goreng harini).
  5. Acar jelatah: sementara tunggu gulai, campurkan semua bahan. Biarkan bahan mesra..

Nasi minyak adalah salah satu menu favourite untukku dan family. Namun untuk buat nasi minyak resepi dengan bahan yang banyak dan makan masa berjam bukanlah styleku. Ini resepi nasi minyak simple yang boleh kalian try, guna beras biasa pun bolehlah! Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah.