Cara Memasak Sedap Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle

Cara Memasak Sedap Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Jalan Sofia Zulkefle. "Alahai bila tengah tak sihat ni, memang tak selera nak makan. Bubur tentunya antara makanan yang paling mudah dimasak. Resepi : Bubur nasi ala Mcd

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Selain itu, bubur nasi juga sedap dimasak bersama santan untuk menambahkan rasa lemak. Dalam resepi ni, saya letakkan sedikit minyak bijan untuk menaikkan lagi aroma bubur ayam. Korang mesti cuba resepi ni tau, sebab rasa bubur ni dah macam bubur ayam mcd. Anda boleh memasak Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! menggunakan 14 resepi dan 6 langkah. Inilah cara Anda buat itu.

Resepi Untuk Membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

  1. Kemudian 1/2 cawan dari beras dikisar (xnak kisar pun boleh tapi saya kisar sbsb sy nak cepatkan proses memasak plus sy xde beras special untuk buat bubur).
  2. Sediakan 1 ulas dari bawang putih.
  3. Sediakan 1 dari inci halia dipotong nipis (2 potong).
  4. Kemudian 1 dari dada ayam (ikut sukatan nasi ya, kalu nak ayam lebih atas bubur boleh buat portion besar sikit).
  5. Anda perlukan 2 tbsp dari ginger garlic paste (kalu xde paste ready made boleh buat sendiri, just kisar bawang putih dgn halis sama amount kisar dgn minyak).
  6. Anda perlukan dari Untuk perasa -.
  7. Anda perlukan 1 dari ) garam.
  8. Sediakan 2 dari ) gula.
  9. Kemudian 3 dari )seasoning: boleh guna knorr/maggi cukup rasa terpulang ana yang ada kat rumah.
  10. Kemudian 4 dari ) Kicap golden mountain dari thailand.
  11. Sediakan 5 dari ) Minyak bijan.
  12. Sediakan dari Garnish.
  13. Sediakan dari Chili flake/cili powder.
  14. Kemudian Daun dari bawang.

Sedap sungguh,bukan tunggu org tak der gigi je baru makan orang bergigi pun makan berulang ? Bahan A Beras ( di kisar kering,jgn terlampau hancur ) Dada ayam Stock ayam maggi Bawang putih Bawang merah Halia Lada hitam Lada putih. Lima Resipi Bubur Nasi Homemade Sedap Untuk Makan Malam. Jom Buat Sendiri Nasi Butter & Ayam Goreng Ala KFC.

Langkah-langkah Pembuatan Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

  1. Basuh beras macam biasa, masukkan air kuantiti air ikut beras ya sesuai untuk buat bubur. Ketuk bawang putih dengan 1 potong halia tadi then masukkan dalam peruik bubur. Biarkan sampai masak, if perlu tambah air sila tambah ikut kesesuaian ya. Bila bubur dah ready, masukkan perasa (garam, gula, seasoning and kicap golden mountain). Untuk semua perasa ni ikut lidah sendiri ya. Kalu suka manis letak la gula banyak sikit, kalu ikut resepi asal mcd pakai seasoning maggi cukup rasa je separuh cawan..
  2. Tapi tak sedap, plain maka saya derhaka sikit. So bila dah letak perasa biar atas api dalam 10-15 minit lagi then ready. Untuk ayam, potong isi tu nipis2 slice ya. Lepas tu perap dengan ginger garlic paste and 1 potong halia tu. Nak sedap perap lama sikit minimum sejam. Then rebus ayam tu dengan bahan perapan tu. Dah masak, carik isi ayam tu halus-halus..
  3. Dah siap rebus, ceduk nasi bubur dalam mangkuk. Tuang minyak bijan atas bubur then tabur isi ayam yang kita carik tadi. Lepas tu tabur lah chili flake/cili powder dengan daun bawang tu. Then siappppp.....
  4. Selamat mencuba!.
  5. .
  6. .

Resipi Tosei Homemade Sedap Buat Guna Lebihan Nasi Sejuk. Resepi bubur Ayam McD adalah menu saya pagi ini. makanan ini menjadi kegemaran saya dan keluarga bila masa pagi hari. yang paling saya suka dari bubur ayam McD adalah penyedianya yang cepat dan mudah jadi tidak memerlukan masa lama di dapur. Sebelum ni,dah lama mencari resepi bubur ayam yang sedap ala-ala mcd tu,tapi bila dah buat macam tak masuk sangat rasanya seperti yang jual dekat mcD. Takpa, lepas dah baca cara buat bubur ayam ni yang saya beri , insyallah boleh buat dan sangat sedap tau dengan rasa ikan bilis goreng rangup. Suku pedalaman Papua nampaknya membuat agan ngeri-ngeri sedap bila bertemu mereka, takut dibunuh bahkan menjadi makanan bagi mereka yang katanya masih ada yang canibal. jangan begitu tak semua suku pedalaman itu tak mau di ganggu pihak asing seperti suku pedalaman yang berada di.