Resipi: Sedap Cucur badak legend Jalan Sofia Zulkefle

Resipi: Sedap Cucur badak legend Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Cucur badak legend Jalan Sofia Zulkefle. Assalamualaikum Hai uolls, kali ni sistur tunjukkan cara buat Cucur Badak. Mudah, tapi teknik membuat tu kena betul untuk elakkan kuih jadi liat atau keras. Cucur Badak - Filled with grated coconut seasoned with turmeric, lemon grass, red chilies, and Much like many other Malaysian creations, Cucur Badak calls for really basic ingredients-sweet potatoes.

Cucur badak legend Medium untuk berkongsi hiburan dan info menarik. Makan kuih Cucur Badak time panas-panas memang terangkat! Dapatkan resipi penuh Cucur Badak di sini. cucur badak nutrition facts and nutritional information. Anda boleh memasak Cucur badak legend menggunakan 8 resepi dan 7 langkah. Inilah cara Anda buat itu.

Resepi Untuk Membuat Cucur badak legend

  1. Sediakan 1 dari kilo keledek oren dikukus.
  2. Sediakan 250 gram dari tepung gandum.
  3. Anda perlukan 60 gram dari butter.
  4. Sediakan 1 sudu teh dari garam halus.
  5. Sediakan dari Lenyek kan keledek bersama garam halus ketika panas.
  6. Sediakan dari Sejukkan dahulu keledek baru tambah tepung dan butter.
  7. Kemudian dari Gaul sebati dan jadi doh yang tak melekat di tangan.
  8. Anda perlukan 30 gram dari Timbang doh.

Kue cucur (Indonesian) or kuih cucur (Malay), known in Thai as khanom fak bua (ขนมฝักบัว, pronounced [kʰā.nǒm fàk būa̯]) or khanom chuchun (ขนมจู้จุน or จูจุ่น). Cucur Badak is another popular savoury snack in Malaysia. It's made with steamed sweet potatoes with a spicy dried Shrimp floss with coconut filling. They are fried until golden delicious and taste really.

Langkah-langkah Pembuatan Cucur badak legend

  1. Kukus keledek hingga empuk.
  2. Ayak tepung gandum.
  3. Bila keledek dah sejuk boleh campurkan dengan tepung dan butter uli hingga jadi doh dan timbang 30 gram.. Atau 40 gram.
  4. Bahan Inti kelapa pedas 2 biji kelapa parut putih 5 biji bawang kecik 3 ulas bawang putih 1/2 inci halia 2-3 batang serai 1 sudu besar jintan manis segenggam udang kering 15 tangkai cili kering dibuang biji Cara buat inti: 1. blender semua bahan kecuali kelapa. 2. panaskan minyak dan tumis bahan blender hingga naik bau. 3. Tambah sedikit air asam jawa dan masukan garam, gula secukupnya.
  5. Letakan inti kelapa pedas dan kemaskan.
  6. Goreng dengan yang banyak hingga kekuningan dengan api sederhana.
  7. Susun dalam bekas biarkan sejuk baru frozenkan..

Cucur Badak - Filled with grated coconut seasoned with turmeric, lemon grass, red chilies, and dried Cucur badak dengan inti versi utara ini menggunakan udang segar sebagai salah satu bahan. Berikut merupakan bahan yang diperlukan Dapat resepi cucur badak lengkap macam ni memang best. Resepi cucur badak frozen pun boleh buat ikut cara ini. Bila dah siap semua, goreng je sekejap lepas lebih kurang. Apa kata cuba resepi Cucur Badak.