Resipi: Sempurna Nasi Air Simple Jalan Sofia Zulkefle

Resipi: Sempurna Nasi Air Simple Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Nasi Air Simple Jalan Sofia Zulkefle. Kadang-kadang dah boring makan nasi, tak tahu nak makan apa… Bila tak tahu nak makan apa, nak memasak lagilah tak 'kuasa' kan? Bagi yang tak ada idea tu, jom kita cuba resepi nasi air Kelantan ni. Kerana nasi ini dimakan dengan kuah sup yang banyak sehingganya ia dipanggil nasi air.

Nasi Air Simple Sebab cili kering tak kan hancur sepenuhnya tapi itulah yang sedap kan. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk Guna separuh air rebusan tadi untuk memasak nasi dan asingkan separuh lagi untuk dijadikan SUP. Anda boleh memasak Nasi Air Simple menggunakan 21 resepi dan 5 langkah. Inilah cara Anda buat ini.

Resepi Untuk Membuat Nasi Air Simple

  1. Kemudian dari Bubur nasi.
  2. Sediakan 1 dari pot beras.
  3. Anda perlukan dari Air untuk masak bubur secukupnya.
  4. Kemudian dari Kuah tumis.
  5. Anda perlukan 5 ulas dari bawang putih cincang.
  6. Kemudian 2 ulas dari bawang merah hiris halus.
  7. Sediakan 2 dari sb minyak masak.
  8. Sediakan dari Air secukupnya.
  9. Kemudian dari Garam secukupnya.
  10. Sediakan dari Sayuran dipotong halus.
  11. Kemudian dari Kangkung/bayam brazil.
  12. Anda perlukan 2 helai dari daun kaduk.
  13. Kemudian dari Bahan pelengkap lain.
  14. Anda perlukan 4 dari biji telur masin/telur ayam rebus.
  15. Sediakan 1 cawan dari ikan bilis halus digoreng.
  16. Kemudian 3 keping dari ikan masin jeruk.
  17. Kemudian 1 cawan dari kacang tanah goreng.
  18. Kemudian dari Sos kicap.
  19. Sediakan 1/4 cawan dari kicap.
  20. Kemudian 4 dari biji cili kecil.
  21. Sediakan 1/2 dari biji limau nipis diambil jusnya.

Nasi Air ni popular di Terengganu dan Kelantan. Sebenarnya ramai yang tersilap, mereka ingat Beza Nasi Air dengan Bubur Nasi ialah cara penyediaan. Nasi Air juga sepatutnya lebih pejal berbanding. Resepi nasi ayam ini adalah adaptasi daripada resepi istimewa yang ada di internet.

Langkah-langkah Pembuatan Nasi Air Simple

  1. Masak bubur..
  2. Kuah tumis: tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang. Goreng garing sedikit. Tambahkan air seperiuk agak2 sepadan dgn bubur. Masak sampai mendidih. Perasakan dengan garam. Kurangkan masin. Kerana bahan pelengkap sudah masin..
  3. Hiris kangkung dan daun kaduk halus2. Sediakan bahan pelengkap lain..
  4. Cara menikmati: letakkan sedikit sayuran di dalam mangkuk. Tuangkan kuah tumis yang panas mendidih. Biar sayuran layu sendiri. Sendukkan bubur. Tabur bahan2 pelengkap. Ikan masin di cubit2 dan ditabur..
  5. P/s:simple sgt sampai lupa nak snap gambar langkah2 completely 🤣.

Saya menggabungkan dan mencuba bahan masakan terbaik. Didihkan air dapat periuk hingga ayam. Nasi kandar biasanya didapati di kedai Mamak di sekitar Malaysia. Ianya merupakan salah satu Ini kerana, nasi kandar merupakan salah satu hidangan tengahari yang lengkap yang pastinya membuat. Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.