Cara Memasak Sempurna Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Jalan Sofia Zulkefle

Cara Memasak Sempurna Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Jalan Sofia Zulkefle. Balik kerja dah penat, kalau x sempat masak boleh gunakan sambal merecik ni. Nak buat nasi goreng semudah abc. Bubur Nasi, Bubur Nasi Ayam, Bubur Nasi Daging, Bubur Nasi Sedap, Bubur Nasi Simple, Bubur Nasi Ringkas, Bubur Nasi Mudah, Cara Membuat Bubur Nasi, Cara Memasak Bubur Nasi, Resepi Bubur Nasi. Загрузка. Автовоспроизведение Если функция включена, то следующий ролик.

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Mudah je, mesti semua orang boleh buat. nasi beriani ayam ini sangat mudah dan ringkas dan sangat sesuai untuk bonda yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. sampai jumpa di artikel seterusnya ya. Nasi Ayam Penyet adalah makanan khas Indonesia dari daerah Jawa Timur. Pada asalnya makanan ini dibuat dari tempe yang direndam dalam air kaldu Cara membuatnya tak susah mana. mudah aje kalau anda ikut step by stepnya yang mudah dan ringkas. Anda boleh membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power menggunakan 47 resepi dan 8 langkah. Inilah cara Anda memasak itu.

Resepi Untuk Membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

  1. Anda perlukan dari Bahan A : Nasi.
  2. Anda perlukan 5 cawan dari beras - saya guna beras biasa aje.
  3. Kemudian 7 1/2 cawan dari air.
  4. Sediakan 1 dari inci halia - diketuk **.
  5. Anda perlukan 2 dari biji bawang merah - dihiris **.
  6. Kemudian 1 batang dari serai - diketuk **.
  7. Sediakan 1 dari kuntum lawang **.
  8. Sediakan 1 batang dari kulit kayu manis **.
  9. Kemudian 1 helai dari daun pandan.
  10. Kemudian 1 dari sudu kecil garam.
  11. Sediakan 2 dari sudu besar marjerin.
  12. Sediakan sedikit dari serbuk kunyit - saya guna hujung sudu aje.
  13. Kemudian dari Bahan B : Ayam.
  14. Kemudian 1 dari ekor ayam - belah 2 - tak nak belah pun tak apa.
  15. Anda perlukan 1 dari sudu kecil garam.
  16. Anda perlukan 1 dari sudu kecil serbuk kunyit.
  17. Kemudian 2 sudu makan dari gula.
  18. Kemudian 2 sudu makan dari madu - jika ada.
  19. Kemudian 7 dari sudu besar kicap lemak manis - tak kisah kicap brand apa pun.
  20. Kemudian dari Bahan C : Kicap.
  21. Anda perlukan 2 cawan dari air panas.
  22. Anda perlukan 2 ulas dari bawang putih - diketuk.
  23. Anda perlukan 5 dari sudu besar kicap.
  24. Anda perlukan 2 sudu makan dari sos tiram.
  25. Kemudian 30 gm dari gula melaka / nisan.
  26. Kemudian 1 dari sudu kecil garam halus - jika perlu untuk sesuaikan rasa.
  27. Kemudian dari Bahan D : Cili.
  28. Kemudian 5-6 dari biji cili besar merah **.
  29. Sediakan 5 dari biji cili api **.
  30. Anda perlukan 2 cawan dari air panas **.
  31. Anda perlukan 2 ulas dari bawang putih **.
  32. Sediakan 4 dari biji limau kasturi - perah ambil jus **.
  33. Sediakan 30 gm dari gula melaka **.
  34. Sediakan 1 dari sudu kecil garam - untuk sesuaikan rasa.
  35. Kemudian 2 sudu makan dari gula.
  36. Anda perlukan 1 dari inci halia - dihiris **.
  37. Anda perlukan dari Salad.
  38. Kemudian dari Bahan E : Sup bilis.
  39. Kemudian 1 dari sup bunjut.
  40. Sediakan 1 dari mangkuk kecil ikan bilis.
  41. Kemudian 2 ulas dari bawang putih - dihiris **.
  42. Anda perlukan 2 dari biji bawang merah - dihiris **.
  43. Anda perlukan 3 dari biji cili - jika suka.
  44. Anda perlukan 1.5 liter dari air - agak sendiri pun boleh.
  45. Kemudian 1 1/2 dari sudu kecil garam atau secukup rasa - Jika ada kiub ikan bilis lagi mudah.
  46. Kemudian dari Bahan sampingan :.
  47. Anda perlukan dari Timun.

Sebelum tu ita nak ceritakanlah tentang. Nasi ayam semestinya menjadi kegemaran ramai. Keenakan hidangan ini terletak pada nasinya yang berperisa. Salah satu rahsia kalau nak hasilkan nasi ayam yang sedap adalah pes yang digunakan.

Cara Mebuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

  1. Part masak nasi guna rice cooker : Bersihkan beras, sukat air seperti biasa. Dalam kuali panaskan marjerin tumis bahan bertanda (**) hingga naik aroma, kemudian terus tuangkan ke dalam periuk beras tadi..
  2. Letak daun pandan, serbuk kunyit dan garam kacau sekata tekan suiz biarkan nasi masak. Apabila air kering gemburkan nasi supaya nasi masak elok dan cantik berbutir..
  3. Part ayam : Bersihkan ayam, lumurkan dengan kesemua bahan. Pastikan air kukusan sudah mendidih kukus ayam hingga masak..
  4. Apabila sudah masak, keluarkan dari kukus letak kicap dan lumur lagi sekali pada ayam, Pastikan minyak banyak dan cukup panas goreng ayam api jangan kuat hingga kelihatan keemasan "golden". Angkat dan toskan minyak. Jika inginkan ayam dibakar, bakar hingga kelihatan "golden" juga..
  5. Part kicap : Dalam kuali didihkan air, masukkan semua bahan biarkan masak sebentar, siap.. tuangkan ke dalam bekas..
  6. Part cili : Satukan semua bahan bertanda (**) dalam blender, kisar hingga hancur tuang ke dalam kuali masak hingga mendidih dan perasakan. Jika inginkan cili sedikit pekat letak sedikit bancuhan tepung jagung. Cili ni sedap jika rasanya ada manis-manis pedas..
  7. Part sup bilis : Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bahan bertanda (**), letak ikan bilis apabila naik aroma tuang air dan masukkan sup bunjut. Perasakan sup secukupnya, masak hingga mendidih.. siap tuang ke dalam bekas. Tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang..
  8. Sedia dihidang set lengkap nasi ayam. Nota : Beras biasa - Formula terbaik untuk memasak nasi adalah 2:3 iaitu, 1 cawan beras bersamaan dengan 1 1/2 cawan air. Guna cawan sukat yang sama. Beras basmathi - Gunakan sukatan air dan beras yang sama. Katakan guna 3 cawan beras, maka airnya juga haruslah 3 cawan air. Guna cawan sukat yang sama..

Cara mengenal pes telah kering air ialah ia sudah tidak merecik dan minyak keluar dengan banyak. Resepi nasi ayam adalah antara carian tentang masakan yang popular di Google. Hidangan nasi ayam adalah menu pilihan ramai bila buat open house raya Ianya juga nasi ayam versi yang paling mudah dan simple! Dalam perkongsian ini, saya nak tunjukkan resepi nasi ayam hainan dan roasted. Rasa nasi ayam di sini memang bagi saya cukup sempurna dan sedap…penuh dengan rasa yang cukup power.