Resipi: Sedap Tips: donut gebu daun pisang anti kecut Jalan Sofia Zulkefle

Resipi: Sedap Tips: donut gebu daun pisang anti kecut Jalan Sofia Zulkefle

Lezat, Nikmat, Cepat, Mudah dan ANTI FAIL.

Tips: donut gebu daun pisang anti kecut Jalan Sofia Zulkefle. Idea menggunakan daun pisang ini saya dapat ketika cubaan membuat donut yang gebu gagal. Puncanya setiap kali donut sedia utk di goreng, pasti bila saya mengambilkan untuk dimasukkan ke kuali. Idea menggunakan daun pisang ini saya dapat ketika cubaan membuat donut yang gebu gagal.

Tips: donut gebu daun pisang anti kecut Puncanya setiap kali donut sedia utk di goreng, pasti bila saya mengambilkan untuk dimasukkan ke kuali. Idea menggunakan daun pisang ini saya dapat ketika cubaan membuat donut yang gebu gagal. Puncanya setiap kali donut sedia utk di goreng, pasti bila saya mengambilkan untuk dimasukkan ke kuali. Anda boleh membuat Tips: donut gebu daun pisang anti kecut menggunakan 3 resepi dan 4 langkah. Inilah cara Anda memasak ini.

Resepi Untuk Membuat Tips: donut gebu daun pisang anti kecut

  1. Anda perlukan dari Doh donut.
  2. Anda perlukan 2 dari pelepah daun pisang.
  3. Sediakan 3 dari mangkuk minyak masak.

Idea menggunakan daun pisang ini saya dapat ketika cubaan membuat donut yang gebu gagal. Puncanya setiap kali donut sedia utk di goreng, pasti bila saya mengambilkan untuk dimasukkan ke kuali. Memandangkan saya tidak mempunyai ceper yang sesuai untuk membuat kuih ketayap jadi saya menggunakan kuali ajaib. Lihat juga resipi untuk Donut, Donut Pandan, Twisted Donut 'Kkwabaegi ' Donut Rangup di Luar Gebu Didalam Resipi yang mudah dan hasilnya mabeles.

Cara Mebuat Tips: donut gebu daun pisang anti kecut

  1. Daun pisang dibasuh dahulu dan kemudian lap kering. Potong daun dalam ukuran yang sesuai mengikut acuan donut yg kita gunakan. Contohnya saya guna acuan sebesar diameter 6cm, daun digunting petak lebih besar sedikit dari acuan..
  2. Doh yang siap diuli, ditekap dengan acuaannya dengan menabur sedikit tepung gandum agar tidak melekat dan terus alaskan dengan daun pisang yang dipotong tadi. Buat hingga doh habis..
  3. Apabila doh mengembang dan minyak sudah panas, ambil donut dengan alas daun pisangnya dan ģoreng sekali. Angkat daun pisang yang sudah terlerai dengan donut. Goreng donut hingga masak sepenuhnya. Wallah, donut naik dengan gebunya dan cantik permukaannya..
  4. Angkat & toskan minyaknya dan boleh disalut dengan gula prai setelah donut sejuk. Sedia.untuk dihidangkan..

Tips pertama untuk donut menjadi ialah yis. Pau ni CT lapik dengan daun pisang jadi paunya jadi macam kekuningan sikit. Mula-mula tu tanya juga kat My laling CM kenapa pau ni tak putih macam selalu. Laling CT bagitau kalau guna daun pisang, memang pau akan jadi kuning sikit disebabkan warna dari daun pisang tu diwapkan dan meresap ke pau semasa dikukus. Maklumler daun pisang ni kalau nak beli kena ikut musim gak.